Kenet Sistem Çatı ve Cephe Kaplama

Dış yapı malzemelerinin montaj şeklinden adını alan kenet sistemleri hem estetik, hem uzun ömürlü, hem de garantili kaplama sistemlerinden biridir. Yüzeylerinde hiçbir delik oluşturulmadan kenetleme yöntemi ile birbirine bağlanan trapezlerden oluşan kenet sistemler elektrikli robotların yardımı ile sıkıştırılır. Bu sayede pürüzsüz bir yüzey ile çatı ve cephe kaplamanın geçirmezliği tam olarak sağlanmış olur.

Kenet sistemleri cephe kaplama ve çatı kaplama olarak iki farklı türde gerçekleştirilebilmektedir.

Kenet Sistem Cephe Kaplama

Kenet sistem cephe kaplamaların sandviç düz kenet sistem cephe, duvar önünde izolasyonlu cephe, tek kat cephe gibi bir çok farklı türü bulunmaktadır. Sandviç düz kenet sistem cephe genellikle ısı ve ses izolasyonunun gerekmediği çelik yapı veya betonarme prefabrik yapılarda cephe kaplaması olarak kullanılırken, duvar önünde izolasyonlu cepheler genellikle betonarme ve çelik yapılarda tamirat ve yenileme işlemleri sırasında ısı yalıtımlı veya ısı yalıtımsız olarak kullanılabilmektedir. Tek kat cepheler ise çelik ve betonarme prefabrik yapılarak dış yüzey kaplaması olarak kullanılarak hem estetik bir görünüm sağlanmasına hem yapının çevresel faktörlerden etkilenmemesine hem de yapının olası darbelere karşı korunmasına yardımcı olmaktadır.

Kenet Sistem Çatı Kaplama

Alüminyum, kurşun ve bakır gibi standart çatı kaplama malzemelerinin farklı şekillerde işlenerek ve farklı teknolojiler kullanılarak hazırlanan hali olan kenet sistem çatı kaplama, kenet çatı makinelerinin yardımı ile istenilen boyutlarda üretilebilmektedir. Yapıya özel boyutlarda üretilen kenet çatı kaplama parçaları sabit veya hareketli klipsler ile montajlanır. Eğimi oldukça az olan çatılarda bile sızdırma ve geçirmeye karşı %100 garantili olan bu sistem en güvenilir ve en çok tercih edilen çatı kaplama çeşitlerindendir. Kenet sistem çatı kaplamaların en çok tercih edilen kaplama sistemi olması ise kullanılan materyallerin metal yoğunlukta olması ile su geçirmezliğinin tamamen garantili olması, tüm çatı sistemlerine uygulanabilmesi ve yapılara özel boyutlarda üretilebilmesidir. Kullanılan metal malzemelerin kalınlıkları ise çevre şartlarına ve yapıların işlevlerine göre 0.50 mm ve 0.70 mm arasında farklılık gösterebilmektedir.

Geniş çatılarda ve dairesel yapılarda sorunsuz bir şekilde uygulanabilen ve oldukça fonksiyonel olan kenet sistem çatı kaplamada, kaplama başlangıçları, köşe birleşimleri ve bitişlerin büyük bir özenle yapılması gerekmektedir. Kenet çatılar, trapez kenet ve düz kenet olmak üzere iki türde üretilebilir. Hiçbir şekilde delik ve vide gerektirmeyen bu kaplama sistemleri birbirinin içerisine geçtiğinden dolayı kenet çatı olarak adlandırılmaktadır. Standart kaplamalarda özellikle geniş çatı sistemlerinde bulunan parça birleşimlerinden dolayı su sızdırma sorunlarına sıklıkla görülürken kenet çatı sistemlerindeki pürüzsüzlük sayesinde su sızdırma ihtimali yoktur.

Kenet çatı sistemlerinin üzerine montajlanacak güneş enerji panelleri için çatının delinmesi gerekmediği için özellikle fabrika, imalathane ve benzeri gibi ticari yapılarda kenet sistem çatı kaplamalar tercih edilmektedir. Güçlü rüzgar ve fırtınalar gibi olumsuz hava durumlarına karşı oldukça dayanıklı, bakım masrafı olmayan, su sızdırmayan ve uzun ömürlü olan kenet sistem çatı kaplamalar tonoz, kubbe, beşik ve zarf çatı gibi bir çok çatı türü ile uyumlu olduğundan dolayı mimari projelerde sıklıkla tercih edilir.